Ezek az elfogadást igénylő cookie-k segítenek abban, hogy az Ön érdeklődési körének megfelelően jelenítsünk meg információkat, ajánlatokat és termékeket a webáruházunkban. A beállÍtás bármikor módosítható a bal alsó sarokban megjelenő "fogaskerék" ikonra kattintva.

Az alapbeállításban szereplő szigorúan szükséges cookie-k segítenek abban, hogy a webáruház használható és működőképes legyen. További információ

Elfogadom

Gél lakk eltávolítás: oldás, vagy reszelés?

A gél lakkok és a gél lakkozás egyre népszerűbbé válásával gyakrabban találkozunk mi is az alábbi kérdéssel: mi a legjobb megoldás gél lakk eltávolítására?

Gél lakkot eltávolíthatunk oldással, vagy reszeléssel. Az össze Classic Nails gél lakk oldható, így minden esetben nyitva áll előttünk a leoldás lehetősége. Lássuk most az egyes módszerek előnyeit, hátrányait és természetesen a pontos technikát!

Gél lakk leoldása

A gél lakkot (amennyiben az oldható) könnyen eltávolíthatóak leoldó technikával. A leoldó technika alapja a tipleoldó folyadék, amely tömény aceton.

Mire van szükséged hozzá:

- tipleoldó folyadék (aceton)
Megjegyzés: körömlakklemosó nem megfelelő, mivel nem elég koncentrált az aceton tartalma. Az aceton mentes lemosókról nem is beszélve.
- áztató gyűszű, vagy áztató fólia

A technika: első lépésben egy reszelő segítségével bolyhozd fel/ reszeld át a gél lakk felületét. (Ezzel ne finomkodj, a lényeg, hogy a tipleoldó bejuthasson a gél lakk mélyebb rétegeibe! Ha csak bufferrel "megsimogatod" a felületet, akkor borítékolható a leoldás kudarcba fulladása.) Ezután helyezz tipleoldót az áztató gyűszűbe, vagy itasd át az áztató fólia vattáját tipleoldó folyadékkal. Áztató gyűszű esetén, dugd az ujjad a gyűszűbe, úgy, hogy a tipleoldó elfedje a körmödet. Áztató fólia esetében helyezd a tipleoldós vattapamacsot a körmödre, majd "csomagold be" az ujjaidat a fóliába. Várj legalább 15 percet. Ez alatt az idő alatt a tipleoldó fel fogja oldani, fel fogja puhítani a gél lakkot. Ezt követően már csak annyi a dolgod, hogy egy bőrfeltoló kaparó segítségével óvatosan lekapargatod a felpuhult gél lakkot. A maradék anyagot reszelő és buffer segítségével távolítsd el.

Classic Nails TIPP: a gyűszűket, vagy fóliákat egyesével távolítsd el! Ez azért fontos, mert elképzelhető, hogy mire az utolsó ujjadhoz érsz a gél lakk lekapargatásával, addigra visszakeményedik azon az anyag és már nem fogok tudni egyszerűen eltávolítani róla a gél lakkot. Tehát a pontos technika: egy gyűszűt, vagy fóliát távolítok el egyszerre, majd rögtön lekapargatom a felpuhult gél lakkot és csak ezt követően haladok tovább a következő körömre.

További fontos infók: vannak nagyon könnyen oldható színek, anyagok és nehezebben oldható gél lakkok is. Emellett a felvitt anyagmennyiség is befolyásolhatja az oldhatóságot. Pl.: egy két vastag rétegben felvitt színt, melyre még csillámporos díszítést is helyeztél és két réteg fedőlakkal zártál nehezebben fogsz tudni oldani, mint egy két vékonyka rétegben felvitt One Step gél lakkot.

Mi a teendő, ha nincs kéznél áztató fólia, vagy áztató gyűszű? Kattints IDE és olvasd el korábbi cikkünket!

A gél lakk leoldásának előnye:

- a gél lakk reszelővel történő eltávolításával szemben ez a módszer kíméletes, megóvja a természetes körömlemezt. Nem kell aggódnod, hogy pontosan meddig reszelheted körmeidet, hogy ne okozz kárt bennük. Kezdőknek kifejezetten ajánlott!

A gél lakk leoldásának hátránya:

- a gél lakk leoldása nem olyan egyszerű, mint egy körömlakk lemosása. Leoldást követően kapargatnunk kell a maradék anyagot, átreszelnünk a felületet. Ha ehhez hozzáveszem a leoldásra szánt időt: minimum 15 perc áztatás gyűszűben/ fóliában, majd a maradék anyag lekapargatása, akkor gyakorlatilag hosszadalmasabb, mintha a reszelővel történő eltávolítás.

- a gél lakk leoldásához használt oldószer egy kifejezetten gél lakk (és egyéb oldható műköröm alapanyagok) eltávolításához kifejlesztett, erős oldószer, amely acetont tartalmaz. Az aceton viszont kiszáríthatja a köröm körüli bőrt a leoldás során. Ez főleg akkor jellemző, ha vendégünk (vagy mi magunk) érzékeny bőrrel rendelkezik. Szerencsére ez a probléma egyszerűen orvosolható az érintett bőrfelület bőrápoló olajjal történő ápolásával. Ha nagyon érzékeny bőrrel rendelkezel, akkor inkább válaszd a reszelővel történő gél lakk eltávolítást!!

Gél lakk lereszelése

A gél lakk lereszelése egy bonyolultabb eljárás, hiszen nem mindegy, hogy milyen reszelőkkel és technikával dolgozunk. Előnye, hogy sokkal gyorsabb, mint a leoldás, azonban átfogóbb szakmai ismereteket igényel. Hátránya azonban, hogy a megfelelő reszelés technika ismeretének hiányában károsíthatjuk természetes körmünk szerkezetét. Pl.: túlságosan elvékonyíthatjuk a körmünket. Fontos szem előtt tartanunk, hogy - főleg kezdő műkörmösök, vagy lakossági felhasználók számára- nem könnyű pontosan meghatározni, hogy meddig reszelhetjük a körmünket, hogy hol van az a pont, ahol a gél lakk "véget ér" és már a saját körömlemezt reszeljük. Ezeket az információkat szem előtt tartva állj csak neki gél lakkot lereszelni!

Ha reszelés mellett döntesz, válassz 100/180-as, vagy 100/120-as reszelőket! Ezeknek van egy közepesen erős oldaluk (100-as), illetve egy finomabb oldaluk (180-as, vagy 120-as). TIPP: mielőtt reszelni kezdesz, egy másik reszelővel húzd át a reszelő éleit, hogy azokkal ne sértsd meg a köröm körüli bőrt! Kezd a reszelést a durvább felülettel, majd válts a reszelő gyengébb felületére! Először a körmeid végét rövidítsd és nagyjából alakítsd ki a megszokott formát. Ezt követi a gél lakk eltávolítása a körömfelületről. Finom, pontos mozdulatokkal reszelj! A reszelőt ne nyomd rá a körömfelületre és ne dolgozz vele túl gyorsan, mert a surlódás hőképződéssel járhat, tehát égető érzet alakulhat ki a körmöd felületén. Különösen légy résen, amikor már színt nem látsz a körmeidet, csak az átlátszó gél lakk réteget! Ezt fent is hagyhatod, ha nem sérült. Ha mindenképpen el szeretnéd távolítani, akkor finom reszelővel/ bufferrel távolítsd el az anyagot, gyengéd mozdulatokkal. Miután eltávolítottad a gél lakkot kezdheted az új felhelyezését, vagy polírozóval visszaadhatod a természetes fényét, ha nem szeretnél újra gél lakkozni. A köröm körüli bőrt ne felejtsd ápolni a folyamat végén!

Összefoglalva tehát a gél lakk reszelővel történő eltávolításának előnye, hogy gyorsabb, mint a gél lakk leoldása, hátránya viszont, hogy a megfelelő szakmai ismeretek hiányában könnyedén elvékonyíthatod a körömlemezt, ami viszonylag sokáig - ameddig le nem nő az elvékonyodott, törékeny körömlemez- okozhat kellemetlenséget.

Fontos: a gél lakk -  vagy műköröm- felfeszegetésével sose próbálkozz, mert durván károsíthatja a természetes körömlemezt! Ha megsérted a mátrixot, akkor akár véglegesen is deformálhatod körmeidet, így ezzel semmi esetre se próbálkozz!