Ezek az elfogadást igénylő cookie-k segítenek abban, hogy az Ön érdeklődési körének megfelelően jelenítsünk meg információkat, ajánlatokat és termékeket a webáruházunkban. A beállÍtás bármikor módosítható a bal alsó sarokban megjelenő "fogaskerék" ikonra kattintva.

Az alapbeállításban szereplő szigorúan szükséges cookie-k segítenek abban, hogy a webáruház használható és működőképes legyen. További információ

Elfogadom

Vendégeknek: hogyan viselkedj egy körömszalonban

Minden helyen megvannak az alapvető viselkedési normák, az adott helyhez kapcsolódó etikett. Legyen az munkahely, oktatási intézmény, körömszalon. Cikkünk azért jött létre, hogy hosszú távon jó viszonyt ápolhass körmösöddel azáltal, hogy figyelembe veszed preferenciáit. Minden kapcsolat minősége attól függ, hogy a felek miként viselkednek egymással. Félreértések elkerülése végett: cikkünk nem feltételezi senkiről, hogy tudatosan udvariatlanul viselkedne egy körömszalonban, mindössze azért gyűjtöttük össze az alábbi alapelveket, hogy megkönnyítsük a vendég- műkörmös szakember közötti kommunikációt. Természetesen nem csak helytelenül viselkedő vendég, hanem udvariatlan körmös szakember is van. A szakemberekre vonatkozó viselkedési normákat itt gyűjtöttük össze. Lássuk vendégként milyen "szabályokat" érdemes betartani!

 

Időpont egyeztetés: miután kiválasztottad a számodra megfelelő szakembert, tájékozódj elérhetőségéről. Sokan kérik, hogy csak telefonon keresd őket, a privát üzenetekre, SMS-ekre nem tudnak válaszolni. Ezt tartsd tiszteletben, vagy ne háborodj fel, ha megkeresésedre nem érkezik válasz. Fontos, előre időpontot egyeztetni. Az alábbi kérdésektől tuti ki fog borulni minden körmös, így ezeket próbáld mellőzni: "Ma, vagy holnap ráérsz esetleg?", "Nincs hamarabb időpontod?", "Biztos nem tudnék korábban menni?". Ha a szakember azt mondja nincs időpont, akkor sajnos valóban nincs, ezen pedig nem szabad megsértődni. Ilyen esetben a legjobb, ha keresel egy másik szalont, körmöst, vagy ha nem sürgős, akkor fogadd el a felkínált időpontot.

Érkezz pontosan: inkább jelenj meg pár perccel előbb, mint a megbeszélt időpont után, késve. Ha már késésben vagy legalább tájékoztasd a műkörmös szakembert, a legegyszerűbb, ha felhívod telefonon. 5-10 perc késés még beleférhet, de inkább kérdezz rá, hogy meg tud e várni, vagy nagyon megcsúszna a következő vendéggel a késésed miatt. Ha többet késnél inkább egyeztessetek új időpontot, még akkor is, ha már nagyon le van nőve a körmöd. Ha esetleg késve is elvállal a körmösöd, akkor köszönd meg a lehetőséget, kérj elnézést a késés miatt és cserébe kérj valami egyszerű szettet! Ha nem tudsz megjelenni a megbeszélt időponton, akkor jelezd mielőbb!

Belépés a szalonba: indítsd köszönéssel, mint minden más helyen. Ha van recepció, akkor jelentkezz be. Amennyiben nincs, csak foglalj helyet. Ha először jársz a szalonban, akkor mutatkozz be a szakembernek. Gyermekedet, kisállatodat szerencsésebb otthon hagyni, vagy másra bízni addig. Ha ez mégsem lehetséges, hívd fel körmösödet és kérdezd meg, hogy nem okoz e problémát Neki. Ha belemegy körmösöd, akkor is tartsd tiszteletben, hogy ő nem ismeri gyermekedet, kisállatodat. Ha úgy ítéled meg, hogy nem tudnák végig ülni a procedúrát, akkor inkább próbálkozz más megoldással.

"Szabályok" a körmös asztalnál: menj el mosdóba, mielőtt leülsz! Egy műköröm felépítése olykor sok időt vesz igénybe (egy extrém forma elkészítése akár 3 órát is), az építési folyamat közben pedig nem fogsz tudni kimenni.

Moss kezet mielőtt helyet foglalsz az asztalnál! Erre valószínűleg meg is fognak kérni. Ezt ne vedd sértésnek, egyszerű formaság. A szakemberek helyében Te is jobban szeretnéd, ha tiszta kézzel ülnének asztalodhoz. Használj rendszeresen körömkefét, amennyiben hosszú körmeid vannak, de legalább a szalonba érkezés előtt keféld át alaposan a körmeidet, különös tekintettel a körmeid alatti területre! Mindkettőtöknek kellemetlen lehet, ha koszos körmökkel jelensz meg, ilyenkor kérlek, ne sértődj meg, ha arra a kér a körmösöd, hogy keféld ki a körmeidet, mielőtt ő munkához lát. Természetesen munkavégzés előtt fertőtleníteni fogja kezeidet és körmeidet, de az alapos kézmosást és köröm kefélést ez nem helyettesíti.

Legyen valami elképzelésed arról, hogy milyen körmöket szeretnél! Ne vesztegesd azzal a saját és a műkörmösöd idejét, hogy hosszasan gondolkozol, válogatsz a lehetőségek közül! Ne variálj! Ha egyszer kiválasztottál egy színt, formát, vagy díszítést, akkor ne módosíts elképzeléseden!

Ne oktasd ki körmösödet! természetesen jelezheted, ha valami nem tetszik (például a díszítés), de nem Te vagy a szakember, így szakmai kérdésekben ne szállj vitába! Keress más szolgáltatót, ha úgy érzed, hogy műkörmösöd szakmailag nem felkészült.

Ne sürgesd műkörmösödet! Rettentő frusztráló tud lenni és akár a munka rovására is tud menni, ha sietteted a szakembert. Hidd el, minden munkafolyamatnak megvan a saját ideje és hossza, feleslegesen nem pepecsel senki. Ha időpontra mész valahova a körmösöd után, akkor inkább kérdezd meg előre, hogy nagyjából mennyi időbe fog telni a körmeid elkészítése és igazítsd ahhoz a további programjaidat. Percre pontosan természetesen nem fogják tudni megmondani, de nagyjából tudsz majd kalkulálni.

Ne jelenj meg betegen! Ilyenkor inkább egyeztess új időpontot! Műkörmösöddel és a többi vendéggel szemben is tiszteletlenség betegen elmenni egy időpontra, ugyanis veszélyt jelenthetsz rájuk. Lehet, hogy "csak egy" megfázást szedtél össze, de gondolj másokra, semmiképp se add tovább a fertőzést, hiszen Te sem szeretsz betegeskedni. Sőt, akár magaddal is kiszúrhatsz ha műkörmösöd hosszabb időre kiesik a munkából.

Ne nyomkodd a telefonodat miközben a szakember dolgozik. Ez szintén időveszteséget jelenthet. Körmeidnek vagy a lámpában a helye, vagy a körmös kezében, de nem a telefonod kijelzőjén. Az egyes műköröm alapanyagok sérülhetnek, ha nem követed a szakember utasításait. Ugye nem örülnél annak, ha a kötési hibák miatt nem lennének tartósak az elkészült körmeid? Ez igaz a telefonálgatásra is. Ilyenkor nem hallod a körmös utasításaid, nem követed figyelemmel a teendőket, ami szintén problémát szülhet. Természetesen előfordulhat, hogy sürgősen írnod kell egy üzenetet, vagy el kell intézned egy telefont. Ilyen esetben jelezd körmösödnek, aki meg fogja mondani, hogy mikor és hogyan tudsz üzenetet írni, hívást indítani.

Ne egyél a körmös asztalnál! Ha szomjas vagy, ihatsz, de ha épp dolgoznak a kezeiden, akkor szólj előre, hogy szeretnél inni. Az evés viszont szigorúan tilos!

Ne rendezd át a körmös asztalt, vagy pakold szét a saját cuccaidat rajta, mindennek megvan a maga helye!

Fizetés: lehetőleg készülj kis címletekkel, NE a körmös szalonban váltsd fel nagy címleteidet. Illik borravalót hagyni, ha elégedett vagy a szolgáltatással, de természetesen nem kötelező.

Távozás: köszönd meg az elkészült körmeidet, ügyelj arra, hogy ne hagyj semmit a szalonban, majd köszönj el és távozz. Előtte akár megbeszélhettek egy következő időpontot is.

Ha körmösként olvastad cikkünket, itt találsz egy rövid összefoglalót, melyet kifüggeszthetsz szalonodba, így felhívva vendégeid figyelmét az illemszabályokra:

"Kedves Vendégeim!

A hosszú távon működőképes, kiegyensúlyozott munkakapcsolat érdekében kérlek, tartsd tiszteletben az alábbi kéréseimet:

1. Kérlek, érkezz időben a megbeszélt időpontra! Egyeztessük időben a következő időpontot!
2. Kérlek, tiszta kezekkel ülj munka asztalomhoz!
3. Örülnék, ha lenne valami elképzelésed arról, hogy milyen körmöket szeretnél.
4. Kérlek, jelezd, ha valamin módosítani szeretnél, biztosan meg tudjuk beszélni, de tudnod kell, hogy bizonyos elképzeléseket már nem áll módomban megvalósítani, amennyiben későn szólsz!
5. Kérlek, ne sürgess! Szeretném Neked a legjobbat nyújtani, ez pedig bizonyos esetben időigényes lehet!
6. Kérlek, ne gyere hozzám betegen, mert nem szeretnék betegség miatt kiesni a munkából!
7. Kérlek, ne nyomkodd a telefonodat, ne telefonálgass az asztalomnál, mert így nem tudsz Rám figyelni, követni az utasításaimat, pedig sokat segítesz, ha megtisztelsz a figyelmeddel!
8. Kérlek, ne egyél a munka asztalomnál!
9. Kérlek, fizess kis címletekkel, amennyiben van rá lehetőséged!

Köszönöm, hogy időt szántál Rám és elolvastad!

Aláírás"

Reméljük cikkünk segítségével megkímélhetünk pár kellemetlenségtől és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kellemesen töltsd el az idődet bármelyik körmös szalonról, vagy szakemberről is legyen szó.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek