Termékek Menü

Milyen műkörmös lámpát vegyek? Avagy, minden az UV és LED lámpákról

Ez a cikk Neked való, ha éppen műkörmös lámpa vásárlás előtt állsz és fogalmad sincs, hogy mi lenne a legjobb választás. Bejegyzésünkből kiderül, hogy milyen műkörmös lámpák léteznek, mi a különbség az UV és LED lámpák között, milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes lámpa típusoknak és mit kell tudni az izzókról, cseréjükről. Maradj velünk!

 

Milyen műkörmös lámpák léteznek?

1. Hagyományos UV lámpák, melyek (kivitelezéstől függően) egy, vagy több fénycsövet tartalmaznak. Megkülönböztetünk egy csöves (fóka), két csöves (ufó), vagy négy csöves (alagút, cápa) lámpákat.

2. LED lámpák, melyek (teljesítménytől függően bizonyos mennyiségű) LED izzókat tartalmaznak

3. Kombinált (más néven hibrid) lámpáról pedig akkor beszélünk, ha UV és LED izzókat is tartalmaz a lámpa.

Miben különböznek az UV és LED lámpák? Melyik "jobb"?

A hagyományos UV lámpák meghatározott számú UV lámpa fénycsöveket tartalmaznak, míg a LED lámpák jellemzően LED izzókat. Alapvető különbség, hogy a LED lámpákban sokkal gyorsabban kötnek a műköröm alapanyagok, gél lakkok, mint a hagyományos UV lámpákban. (pl.: egy gél lakk már akár 30 másodperc alatt is megköt LED lámpában, UV lámpában ez az idő nagyjából másfél- 2 perc.) Viszont fontos tudnod, hogy LED lámpában NEM köt meg minden műköröm alapanyag, csak azok, amelyek kifejezetten LED lámpára lettem optimalizálva, vagy a termék megjelölésben feltüntetik, hogy LED lámpában is kötnek. Ennek az az oka, hogy más fénytartományban sugározza fényét mindkét fajta műkörmös lámpa. DE: már elérhetőek ún. kiterjesztett fénytartományú LED (vagy UV/LED) lámpák, amelyek MINDEN műköröm alapanyagot megkötnek! Ilyenek például a 24W-os, a 36W-os és a 24/48W-os LED lámpáink. Kínálatunkban egyedül a 9W-os mini LED lámpa nem kiterjesztett fénytartományú, így az "csak" gél lakkok és LED lámpában is megszilárduló műköröm alapanyagok köttetésére alkalmas. Természetesen másban is különböznek a lámpák. Olvass tovább!

Röviden vegyük sorra az előnyöket és hátrányokat:

UV lámpák előnyei: minden műköröm alapanyagot megkötnek, kiválóak villámköttetéshez (amit LED lámpában nehéz megoldani pont a gyors kötési idő miatt). A LED lámpákkal összehasonlítva nagyobb a fénykibocsátási szögük.

UV lámpák hátrányai: lassabb kötési idő, így hosszabb munkamenet. Kell egy kis idő, mire bemelegszenek. Túlmelegedhetnek. Bizonyos időközönként cserélni kell a fénycsöveket. (Ez jellemzően a használat gyakoriságától függ.)

LED lámpák előnyei: rendkívül gyorsan kötik a műköröm alapanyagokat, így időt takaríthatsz meg. Nem melegszenek, mert nem bocsájtanak ki hőt. A LED izzóknak hosszabb az élettartama, mint az UV fénycsöveknek, de NEM örök életűek! (Az tévedés, hogy a LED lámpa sosem romlik el, vagy ég ki.) Kevesebb villamos áramot fogyasztanak, mint az UV lámpák. Bekapcsolás után azonnal maximális fényt biztosítanak.

LED lámpák hátrányai: NEM kötnek meg minden műköröm alapanyagot, amennyiben nem kiterjesztett fénytartományúak! Kisebb a fénykibocsátási szögük, mint a hagyományos UV lámpáknak. Jellemzően drágábban, mint a hagyományos UV lámpák.

Ha UV lámpa, akkor 1, 2, vagy 4 csöves?

Szalonba minimum 2 csöves, de inkább 4 csöves lámpát célszerű vásárolni. A 4 csöves lámpa azért a szívünk csücske, mert összesen négy izzót tartalmaz. Kettőt fölül a lámpa közepén, egyet- egyet pedig a két oldalán, így tökéletesen köti a körmöket oldalról is, mindkét irányból, nem kell benne forgatni az ujjainkat, ha biztosra akarunk menni. Az egy csöves lámpa mindössze 1, a két csöves, pedig két izzót tartalmaz a lámpa közepén. Körben tükrösek, így szórják a fényt, de komolyabb munkafolyamatokhoz inkább a 4 csöves UV lámpát, vagy LED lámpát ajánlanánk.

Miért vegyek két darab lámpát a szalonomba?

Mert a vendég mindkét kezét külön lámpába helyezheti, így kevesebb eséllyel nyúl bele, vagy rontja el a félkész körmeit és a lámpát is kisebb valószínűséggel keni össze. Nem mellesleg jóval kényelmesebb is így a vendéged számára.

Milyen LED lámpát vegyek, ha LED mellett döntöttem?

Szalonba mindenképpen nagyobb teljesítményűt, például 24/48W-osat (ez például változtatható teljesítményű). Otthoni használatra felesleges ilyen komoly lámpát beszereznek, elég a mini LED is, amely első ránézésre kicsinek, vagy gyengének tűnhet, de 9W-os teljesítményével felveszi a versenyt bármelyik UV lámpával. Sőt, kicsi a bors, de erős: gyorsabban köti a műköröm alapanyagokat, mint bármelyik UV lámpa. 4-4 ujjad (a hüvelyk ujjakat úgy is külön érdemes köttetned), valamint lábujjaid is kényelmesen elférnek alatta.

Gyakori kérdések:

Milyen UV izzót vegyek a lámpámba?

Nem mindegy, hogy milyen izzót vásárolsz és itt most nem a márkára gondolok első sorban! Először is a teljesítmény a kérdés: 7, vagy 9W-os UV lámpacsövek léteznek. A mi lámpáinkba 9W-os csövek megfelelőek, de megtalálhatóak kínálatunkban 7W-os izzók is.

Digitális, vagy hagyományos? Ez a lámpa típusától függ. Digitális lámpába digitális cső, trafós lámpába hagyományos való! Na de honnan tudom, hogy milyen lámpám van, ha nincs kéznél műszaki szakember? Segítünk: a legegyszerűbben úgy állapíthatod meg, hogy megemeled a lámpát. Ha könnyű a lámpa és bekapcsoláskor nem pislákol, hanem egyből teljes fényt ad, akkor digitális. Ha nehéz a lámpa és bekapcsoláskor villan párat, akkor trafós. Az általunk forgalmazott lámpák trafósak, mert tapasztalataink alapján ezek megbízhatóbbak. Ja és egy lámpa attól nem digitális, hogy digitális kijelző található rajta. Illetve ha eltávolítod az izzót, akkor a foglalaton található kód alapján egy szakértő már meg tudja mondani, hogy digitális, vagy hagyományos izzóról van szó.

Ezen kívül az sem mindegy, hogy 1, 2, vagy 4 csöves lámpád van. Az 1 és 4 csöves lámpákhoz megfelelő a hagyományos 9W-os izzó, két csöves lámpákhoz viszont kifejezetten ahhoz való izzót kell vásárolni (UV lámpacső UFÓ). Termék leírásban minden esetben megtalálod a szükséges információkat! Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább kérdezz, ügyfélszolgálatunkon szívesen segítenek!

Milyen gyakran kell fénycsövet cserélnem az UV lámpámban?

Ez a használat gyakoriságától függ. Rendszeres használat esetén fél évente biztosan szükséges, de nagy forgalmú szalonok esetében van, hogy 3 havonta cserélnek izzókat. Onnan tudod, hogy megérett a lámpád a cserére, hogy az izzó töve elkezd szürkülni és nem nyújt megfelelő teljesítményt a lámpa, így például lassabban köti az alapanyagokat, vagy egyáltalán nem köti meg őket.

Lebarnulhatok-e UV lámpa fénye alatt? Rákkeltő-e a műkörmös lámpa?

Nem, nem és nem. A műkörmös UV lámpák fénytartománya UV-A: 315-400 nm (nanométer), ami egyáltalán nem rákkeltő és nem is fogsz tőle lebarnulni!

Villog az UV lámpám, amikor bekapcsolom. Az baj?

Nem, a trafós UV lámpák sajátossága, hogy bekapcsoláskor villan, "pislákol" párat, mielőtt teljesen fényerővel elkezd világítani.

Nem világít az UV lámpám, mi lehet a gond?

Az UV lámpák érzékenyek a rázkódásra, ütődésre. Így ha például házhoz jársz körmözni, vagy egyéb okból kifolyólag szállítottad a lámpát, esetleg leesett, akkor kilazulgatott, vagy picit kicsúszhatott az izzó, ami érintkezési problémát okozhatott. Ilyenkor húzd ki, majd dugd vissza az izzókat és nagy valószínűséggel világít majd a lámpa. Minden egyéb esetben fordulj ügyfélszolgálatunkhoz (garanciális) javítás, vagy csere ügyben!

Megkötött a műköröm alapanyag, pedig még nem is köttetted?

A műköröm alapanyagok napfény hatására is megköthetnek, így napfénytől elzárt helyen végezd munkádat!

A LED lámpák sosem romlanak el?

Ez tévedés, igenis elromolhatnak és a LED izzók is kiéghetnek.

Sima LED fény alatt is megkötnek a műköröm alapanyagok?

Nem! Sajnos azon nem tudsz spórolni, hogy LED műkörmös lámpa helyett besétálsz az IKEA-ba és beszerzel egy LED-es asztali lámpát. Más a fénytartománya.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek
blog comments powered by Disqus