Minden a gél lakkról: mi a gél lakk, miért jó választás, hogyan viseld, hogyan ne viseld!

Korábbi cikkeinkben tisztáztuk a gél lakk helyes használatát és felhelyezésének technikáját. Új blog bejegyzésünk témája ismét a gél lakk, de most azt ismertetjük, hogy pontosan mi is a gél lakk, miért jó választás és milyen alapvető szabályok vannak, melyek a viselésére vonatkoznak. Tarts Velünk, olvass tovább!

Gél lakkozott kézen gumikesztyű

Pontosan mi a gél lakk és miért jó választás?

A gél lakkok (más nével: zselélakk, gellac) nagyjából öt éve hódítanak a piacon, hiszen olyan UV fényre megszilárduló, hibrid anyagok, amelyek a műköröm zselé előnyeit ötvözik a hagyományos körömlakkok könnyű használhatóságával. A gél lakk előnye, hogy (ha megfelelően van elkészítve) rugalmas, nem kopik, nem pattogzik le, nem válik fel, oldható (durva reszelés nélkül is eltávolítható) és akár 3-4 hétig is tökéletesen tartós! Forradalmi megoldás számodra, ha unod már, hogy naponta újra kell lakkoznod a körmeidet. További előnye, hogy sokkal keményebb felületet képez, mint egy egyszerű körömlakk, így körmeid megnövesztését is elősegítheti, hiszen megóvja természetes körmeidet a külső behatásoktól. Fontos tudnod, hogy ha nagyon vékony, törékeny körmökkel rendelkezel, akkor a hagyományos gél lakk nem feltétlenül jó választás számodra! Ilyen esetben kérj gél lakk alá zselés-, porcelán, vagy bármilyen base gelből készült megerősítést, vagy válassz zseléből, porcelánból készült körmöt (melyeket építés nélkül, természetes körmödre is kérhetsz). További tanácsunk, hogy gyenge körmök esetén inkább ovális, lekerekített formát válassz, mert ezek kevésbe sérülnek a szögletes formákkal összehasonlítva.

Ha a saját, természetes körmeidnél hosszabb körmöket szeretnél, akkor a gél lakk nem megfelelő számodra, hiszen azzal köröm hosszabbítást, építést nem lehet végezni (de épített műkörömre felvihető). Ebben az esetben válassz zselés, vagy porcelán épített műkörmöt. Sokan azért tartanak a műkörmöktől, mert azt gondolják minden műköröm vastag és nem természetes hatású. A legjobb műkörmösök azonban képesek a műköröm építőzselét, vagy porcelánt úgy felvinni a köröm felületére, hogy az ne eredményezzen természetellenesen vastag hatást, hanem elegánsan vékony, de tartós legyen. A zselével és porcelánnal ellentétben a gél lakk rugalmas anyag, képes követni, tűrni a természetes körmöd mozgását, persze csak egy bizonyos határig. A műköröm zselék és porcelánok rugalmatlan anyagok, ez is jelentős különbség.

Hogyan viseld és hogyan ne viseld a gél lakkot?

Mint már említettük, a gél lakk rugalmas anyag, követi a természetes körmöd mozgását, azonban van egy tűréshatára. Ez azt jelenti, hogy ha különösen erős külső behatás (pl.: ütés, beakadás éri) akkor bizony a gél lakk is sérül. Tehát alapvető fontosságú, hogy a lehetőségeidhez és életviteledhez mérten óvd körmeidet! Ha például komolyan sportolsz, melyhez a kezeidet is igénybe veszed, akkor szerencsésebb rövidebb körmöket választanod.

A gél lakk oldható anyag. Leoldásához tipleoldót szoktak használni, amely acetont tartalmaz, ez pedig oldja a gél lakkot. Azonban vannak más, a háztartásban, vagy bizonyos munkák során használt oldószerek (pl.: zsíroldó), tisztítószerek, alkoholos tisztítók és fertőtlenítők, valamint egyéb vegyszerek, melyek oldják a gél lakkot. Ennek fényében húzz kesztyűt azokhoz a tevékenységekhez, amelyek esetében ilyen anyagokkal kerülhetsz kapcsolatba! Így biztosan tartós és akár 3-4 hétig mutatós gél lakkozott körmeid lesznek.

Otthon soha ne vágd le, vagy reszeld meg a gél lakkozott körmeidet! Gél lakkozás során a körmeid szélét is befedik gél lakkal, ezzel biztosítva az anyag tökéletes tapadását és tartósságát. Ha körömvágással, reszeléssel (esetleg körömrágással, vagy körmeid piszkálásával) megsérted a lezárt rétegeket, akkor a gél lakk sérülékeny lesz, könnyedén felválhat, vagy lepattoghat. Természetesen nem szánt szándékkal is felsértheted a rétegeket, ennek tipikus esete a körömmel történő kapargatás. Tartós gél lakkod érdekében, kerüld az ilyesmit!

Ha fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy "miért pattog le a gél lakkom", vagy "miért nem tartós a gél lakkom", akkor először is fusd végig a fent említett szabályokat. Ha úgy látod, hogy valamelyikkel nem tudsz azonosulni, akkor inkább válassz zselés, vagy porcelán műkörmöt a hosszú ideig tartós körmök érdekében!

Tartalomhoz tartozó címkék: gél lakk gél lakkozás Hírek