Ezek az elfogadást igénylő cookie-k segítenek abban, hogy az Ön érdeklődési körének megfelelően jelenítsünk meg információkat, ajánlatokat és termékeket a webáruházunkban. A beállÍtás bármikor módosítható a bal alsó sarokban megjelenő "fogaskerék" ikonra kattintva.

Az alapbeállításban szereplő szigorúan szükséges cookie-k segítenek abban, hogy a webáruház használható és működőképes legyen. További információ

Elfogadom

Koronavírus: aktuális szabályok a szalonok nyitvatartásával kapcsolatban

Cikkünk a 2020. március 19-én aktuális állapotokat tükrözi, ezt kérlek vedd figyelembe olvasáskor!

Frissítés: 2020.március.24.: a szépségipari szolgáltatók - körmösök, fodrászok, kozmetikusok- is mentességet kaptak a kata járulékfizetés alól! Tevékenységi kör: fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602). Részletek a cikk végén.

A jelenleg aktuális kormányrendelet alapján 15:00 után nem tarthatnak nyitva az üzletek (pl.: ruhaboltok, könyvesboltok stb.) kivéve a gyógyszertárak, benzinkutak, dohányboltok, élelmiszer üzletek és drogériai termékeket, háztartási tisztítószereket, vegyi árut és higiéniai papírtermékeket forgalmazó kereskedelmi egységek. Szolgáltatókra – ide értve a körmösöket, fodrászokat, edzőtermeket stb.- egyelőre NEM vonatkozik a szabályozás, tehát nyitva tarthatnak a járványügyi intézkedések fokozott betartása mellett!

Ez a szabályozás nagy port kavart, megosztotta a szakmabelieket, akik így „két táborra szakadtak”: vannak, akik továbbra is nyitvatartanak, illetve azok, akik határozatlan időre felfüggesztették tevékenységüket, így nem fogadnak vendégeket. Ebben a kérdéskörben azt gondolom, hogy nem tisztünk ítélkezni, vagy minősíteni bárki döntését, hiszen nem tudhatjuk, hogy ki milyen indokkal döntött a munka folytatása, vagy épp annak felfüggesztése mellett, nem ismerjük a másik körülményeit, lehetőségeit, családi- szakmai- anyagi helyzetét. Kérjük, hogy ezt mindenki tartsa tiszteletben, mielőtt bárkit, bármilyen döntésért minősítene!

Viszont hasznot javaslatokat tehetünk mindkét esetre:

Mit javaslunk, ha továbbra is dolgozol? Ilyenkor egyértelmű, hogy nagyon komolyan kell venned a higiéniát és meg kell tenned minden lehetséges megelőző intézkedést! Feltétezzük, hogy szalonodra egyébként is kiváló higiéniai körülmények jellemzőek, de azért vegyük sorra, hogy milyen teendőid vannak jelen helyzetben:

  • első és legfontosabb, hogy beteg vendéget ne fogadj! Minden esetben egyeztess a vendégeddel és semmiképpen se fogadd, ha: beteg, vagy az volt az elmúlt időszakban; külföldön járt az elmúlt két hétben; beteget ápolt, vagy ápolt a közelmúltban; kapcsolatba került beteg emberekkel.
  • minden esetben viselj maszkot és vendégednek is biztosíts eldobható maszkot, amelyet természetesen használat után ki is dobsz. (Tudjuk, hogy jelenleg nem egyszerű maszkokat beszerezni, de ezek nélkül tényleg ne vállalj munkát!) Ha nem tudsz maszkot biztosítani, akkor kérd meg vendégedet, hogy szerezzenek be saját maguknak és hozzák magukkal, viseljék azt a szolgáltatás igénybevétele során.
  • viselj gumikesztyűt munka közben, moss kezet rendszeresen és nagyon alaposan!
  • vendéged mosson kezet érkezéskor és távozáskor is, használjatok bőrfertőtlenítőt is!
  • természetesen eszközeidet is fertőtlenítsd minden vendég előtt és után eszközfertőtlenítő folyadékkal!
  • fertőtlenítsd asztalodat, munkaszékedet, a vendég székét és a bejárati ajtó kilincsét is minden vendég előtt és után!
  • ne engedd, hogy egyszerre többen tartózkodjanak a szalonodban: mindig csak egy vendég legyen jelen, vendégeid egyedül érkezzenek és csak a szükséges időt töltsék nálad!
  • moss fel gyakrabban, vagy biztosítsd lábzsákot vendégeidnek!

Mit tehetsz, ha otthon maradsz? Egyéni vállalkozó szünetelhet, amennyiben nincs munkavállalója. Ha nem dolgozol – egyáltalán!-, akkor lehetőséged van a vállalkozásodat minimum 30 napra, legfeljebb 2 évig szüneteltetni. Meggondolatlan megszüntetés nem javasolt, ugyanis katásként leghamarabb csak 2022.01.01-el indíthatnád újra katás vállalkozásodat. Átmeneti megoldásként a szünetelés lehet a jó döntés. Ez idő alatt a katás egyéni vállalkozó mentesül a kata fizetés alól, a főállású egyéni vállalkozónak azonban nem lesz egészségügyi ellátásra való jogosultsága, tehát egészségügyi szolgáltatási járulékot kell maga után fizetnie. (2020-ban 257 Ft/nap; 7 710 Ft/hó). Szünetelés bejelentésére könyvelő segítségét javasolt igénybe venni. Továbbá fontos, hogy a szüneteltetést a hónap első napja előtt jelentsd be, mert ha belecsúszol az aktuális hónapba, akkor már csak a következő hónaptól kezdve tudod szüneteltetni vállalkozásodat.

Frissítés: 2020.március.24-én: a szépségipari szolgáltatók - körmösök, fodrászok, kozmetikusok- is mentességet kaptak a kata járulékfizetés alól! Tevékenységi kör: fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602). Mivel a katázóknak mindig a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell befizetniük az átalányadót, így ezeknek a vállalkozásoknak majd csak augusztus 12-én kell legközelebb adózniuk, a júliusi munkavégzés után. Fontos, hogy a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultság nem veszik el. Az ugyanúgy jár, mintha fizetnék a katát.

Reméljük, hogy hasznos információkkal tudtunk szolgálni. Jelenleg minden nagyon gyorsan változik, amellyel igyekszünk tartani a lépést és szükség esetén frissítéseket közzétenni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek