Gél lakkjaid ellensége: a napsugárzás!

Ellenségünk a napfény? Sajnos a napfény pont annyira lehet káros, mint amennyire hívogató és kellemes. Erről már bizonyára hallottál a  bőröd vonatkozásában. A tavaszi- nyári szezonban megnövekszik a napsütéses órák száma, ilyenkor pedig a gél lakkjaidra és egyéb műköröm alapanyagaidra is jobban kell vigyáznod! Tudd meg, hogy miért!

A gél lakkok és műköröm alapanyagok kötését a megfelelő hullámhosszú UV-A sugárzás (~ 365 nm, ~ 410 nm) indítja be. Viszont ilyen spektrumú UV fényt a természetes napfény is tartalmaz. Így tehát anyagaink nem csupán UV/LED lámpa fénye alatt tudnak megszilárdulni, de természetes fényben, napsugárzás hatására is megköthetnek. Mielőtt kidobnád a lámpádat: a természetes fény szórtsága miatt az utóbbi esetben nem alakul ki stabil kötés, de halmazállapot változás igen! :)

Emiatt fontos, hogy gél lakkozás, vagy műköröm építés során ne érje napfény a munkafelületedet! Gél lakkozást, műköröm építést mindig napsugárzástól védett, vagy jól beárnyékolt helyen végezz. Szabadban, erkélyen, teraszon, ablakhoz simulva semmiképpen se, hiszen a szűrt fény is számít!

Honnan tudod, hogy UV fény érte termékedet, így az bekötött? Zselés tégelyedbe nem tudod belemártani az ecsetedet, mert megszilárdult az anyag felső rétege. Szerencsés esetben nem kötött át a tégely aljáig és a megszilárdult hártyát eltávolítva még használható a termék. Kevésbé szerencsés esetben sajnos újat kell vásárolnod. Gél lakkok esetében az ecset árulkodó. Az ecset merevvé válik, csomós lesz rajta az anyag, melyet nem lehet utána szépen felkenni. Ilyenkor a gél lakkos üveghez tartozó ecset menthetetlen, viszont az anyag még használható, amennyiben nem szűrődött be napfény az üvegcse tetején található nyíláson.

Bekötött gél lakk képek:

Bekötött színtelen gél lakk:

Bekötött zselé:

Óvd az ecseteidet is! Bizony az ecseteid is megtréfálhatnak, főleg ha nincs kupakjuk, vagy anélkül tárolod őket. Napsugárzás, vagy szűrt UV fény hatására megköthet a rajtuk lévő, vagy véletlenül bennük maradt műköröm alapanyag pl.: építőzselé. Ilyenkor az ecset elveszíti rugalmasságát, merev sörtéivel pedig nem tudsz tovább dolgozni. Ecseteidet minden használat után alaposan tisztítsd ki zseléfixálóval és kupakkal fedve tárold őket!

Mi a teendő, ha bekötött valamelyik terméked? Először is ne szégyenkezz, mindenkivel megesett már, csak senki sem szereti beismerni! Viszont fontos tudnod, hogy bekötött zseléket, gél lakkokat, vagy ecseteket nem áll módunkban cserélni!