Ezek az elfogadást igénylő cookie-k segítenek abban, hogy az Ön érdeklődési körének megfelelően jelenítsünk meg információkat, ajánlatokat és termékeket a webáruházunkban. A beállÍtás bármikor módosítható a bal alsó sarokban megjelenő "fogaskerék" ikonra kattintva.

Az alapbeállításban szereplő szigorúan szükséges cookie-k segítenek abban, hogy a webáruház használható és működőképes legyen. További információ

Elfogadom

A köröm anatómiája, avagy mi pontosan a kutikula, mit szabad, mit kell, és mit nem szabad csinálni vele?

Ha kicsit szétnéztek a különböző műkörmös oldalakon a köröm felépítésével foglalkozó ábrák és leírások között, azt tapasztalhatjátok, hogy az egyes részek elnevezése, ábrázolása bizony pontatlan, néha ellentmondó, a magyar elnevezések pedig sokfélék, zavarosak. Tipikusan ilyen téma a kutikula és környéke is. Cikkünket elolvasva végre tisztán fogsz látni kutikula ügyben is.

A fenti képen remekül látszik, hogy pontosan melyik a kutikula (angolul :cuticle), és melyik eponychium. Ha az angol elnevezések helyett magyar elnevezéseket akarjuk használni, máris elvesztünk, mert a fordítások ellentmondásosak, sokszor hibásak. Nagyon sok olyan pontatlan ábra is található a neten, ahol ezt a két részt azonosnak veszik, és hol az egyik, hol a másik rész nevével nevezik meg az egészet. (A’cuticle’ fordításai: kutikula, körömbőr, szarupárkány, az ’eponychium’ fordításai: hátsó bőrredő, hátsó körömredő, hátsó körömsánc, szarupárkány, kutikula.)

Nézd meg alaposan a körmödnek azt a részét, ahol a bőr találkozik a körömmel. Láthatod, hogy a bőr nem ér véget ott, ahol találkozik a körömlemezzel, hanem U alakban visszafordul önmaga alá. Ez a körömlemezhez szorosan kapcsolódó visszaforduló bőr képezi a tömítést, melynek feladata, hogy megakadályozza a kórokozók és a káros anyagok bejutását a szervezetünkbe. Négy ilyen tömítő egység van, melyek minden oldalról körbeveszik a körömlemezt. Nevezhetjük őket a köröm őreinek is. Ha bármelyik megsérül, fertőzés érheti a körömágyat illetve a körömtermelő szövetet.

A körmös szakembernek nagyon fontos feladata, hogy megóvja ennek a négy őrnek az egészségét, mert ha bármelyik megsérül, vírusok, baktériumok, gombák lendülnek támadásba.

A bőr és köröm találkozási pontjánál a bőr visszahajlik önmaga alá, és az az alsó rész rajta nyugszik a még ki nem nőtt körömlemezen. Eponnychiumnak nevezzük az élő bőrrészt, amelyik tetőszerűen takarja az éppen újonnan létrejövő körmöt.

A körömlemez kb. 20 %-át élő bőr fedi. Az eponychium felső, látható része –ha egészséges- sima felületű bőrfelszínnek néz ki. Az a szövetrész, amely közvetlenül a körömlemezen rajta fekszik, egészen máshogy néz ki, mint az eponychium. Vékony, áttetsző nyúlós hártya. Helyesen csak ezt az alsó részt hívják kutikulának. A kutikula tehát az eponychiumnak az az alsó része, amely teljesen rátapad a körömlemezre. Annyira rá van tapadva, hogy növekvő köröm húzza magával, mondhatjuk, hogy rajta utazik a már kinőtt körömlemezen. Ott, ahol már kilóg az eponychium alól, élettelen.

A kutikula eltávolítása

A kutikula tehát az az élettelen szövetrész, amit feltétlenül el kell távolítani a körömlemezről annak érdekében, hogy az elkészítendő műköröm tartósan meg tudjon tapadni. Viszont az eltávolítás során nagyon kell vigyázni arra, hogy az eponychium, és a még alatta lévő kutikula teljesen sértetlen maradjon.

A helyes manikűrözési technika lényege tehát, hogy úgy távolítsuk el a már kinőtt körömről a kutikulának a körömlemezre rátapadt vékony hártyáját, hogy közben nem sértjük meg a kutikulának azt a részét, ami még bent van az eponychium alatt. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy egy nem éles eszközzel finoman hátranyomjuk az eponychiumot, majd a megfelelő kutikula eltávolítóval (Classic Nails Cuticle remover) eltávolítjuk a körömlemezre rátapadt átlátszó vékony szövetet. Nagyon vigyázzunk viszont arra, hogy az eponychium alól ne szedjük ki a kutikulát, mert azzal már megnyitnánk az utat a fertőzések előtt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek manikűr